Rør i gamle hus og bygninger, der vannrørene gjerne befinner inne i veggen, har en lei tendens til å fryse når temperaturmåleren viser lave temperaturer. Når vannrørene fryser, utvider vannet seg og du risikerer at isen sprenger seg vei gjennom hindringer. De aller fleste skader oppstår når kulda kommer overraskende, slik at man ikke rekker å tilpasse huset til temperaturforandringen. Når vannet i rørene fryser er det rett og slett slik at det ikke kommer noe vann ut fra krana.
Vær varsom med egne tiltak
Det kan være naturlig å tenke at frossent vann skal tines, og at man derfor setter inn varmeovner eller fønere for å tine opp rør med frossent vann. Ettersom vann utvider seg når det blir til is, kan røret være skadet av denne prosessen. Når man da tiner opp vannet er man svært utsatt for vannskade. Med isen ferdigtint står vannet fritt til å renne ut av det skadde røret, noe som raskt kan bli en kostbar affære. For å forbygge og forhindre er det lurt å bruke stoppekrana, for eksempel når du reiser på ferie eller reiser fra hytta. Tapp også ut resterende vann fra rørene etter at du har skrudd av stoppekrana.
Kontakt en rørlegger
Med en rørlegger får du en fagperson med kunnskapen og utstyret som er nødvendig for å lokalisere en eventuell skade og tine røret på en forsvarlig måte. Rørleggervakta har døgnvakt, og kan være raskt på plass når du vet at vannet har frosset i røret. Det kan raskt lønne seg å benytte fagfolk for å vurdere situasjonen, fremfor å utføre en nødløsning selv. Kontakt Rørleggervakta for raskt tilgang på rørlegger (Oslo, Bærum, Asker, Follo, Drammen og Lørenskog).