Hvordan rense sluk

Årsakene til tette sluk og tette rør er mange, som oftest er de menneskeskapt. Det varierer fra rom til rom hva som er årsaken til et tett sluk, og dermed er det også variasjon i beste fremgangsmåte for hvordan rense sluk.

Hvordan rense sluk i dusj

Hår en av de største årsakene til tette sluk i dusjen. Det er ikke vanskelig å forestille seg at mye hår kan føre til at vannet vanskeligere passerer sluket.

Overdreven bruk av såpe, shampoo og andre vaskeremedier kan også føre til tett avløp. Her kan du selv åpne gulvavløpet, og åpne flyteren i vannlåsen. Der er et lite håndtak du kan løfte, og fjerne det som blokkerer.

Hvordan rense sluk i vask

Kjøkkenvasken er ofte utsatt for en rekke forskjellige avfallstyper – enten det er middagsrestene, fett fra stekepannen, kaffegrums eller andre småpartikler som finner veien gjennom risten i avløpet.

Fett stivner når det blir kaldt, og kan sette seg i vannlåsen. Dette kan enklere renses, ved å rense proppen og risten som ligger rett under denne. Hjelper ikke dette, må du få renset vannlåsen.

Hvordan rense sluket på badet

Her kan det gjelde et sluk i badekar, hvor det kan være litt mer utfordrende å komme til ved vannlåsen. Kanskje må noen deler av badekaret skrus fra hverandre. Gjelder det et sluk ellers i badekaret vil du kunne rense vannlåsen.

Opplever du ubehagelig lukt – ja, til og med vond lukt – fra sluk i dusjen eller badekaret? Dersom lukt i gulvavløp er et problem, kan du gå til innkjøp av en lukstsperre.

Tips og råd for rengjøring av sluk

En rørlegger vil gi råd om forsiktighet ved valg av avløpsrens. Noen produkter kan gjøre mer skade enn de gjør nytte for seg, da de ikke er skånsomme mot rør.

Det finnes derimot en rekke naturlige produkter du kan benytte som ikke inneholder kjemikalier, som kan sørge for en god rens av avløp og rør. Dette kan du gjør flere ganger i året, gjerne hvert kvartal.

Rens med naturlige produkter

Her er noen kjappe råd:

  • Kokende vann kan du med fordel la passere gjennom alle typer sluk med jevne mellomrom.
  • Du bør rense ofte for å unngå tett avløp og sluk – gjerne hver uke, dette rengjøre sluket. Ved å skylle gjennom sluket jevnlig kan du forebygge tette avløp, så start gjerne med å gjøre det til en vane.
  • Begynner vannet å renne saktere? For å fjerne smuss og annet som finner veien ned i rørene kan du også benytte deg av natron og eddik. Hell natron ned i avløpet med en trakt, og etterfyll med like mye eddik. Når skummet gir seg fyller du godt på med varmt vann.

Hjelp fra en rørlegger

Det er ikke alltid det hjelper med egne tiltak mot tette sluk, og ofte bør en rådføre seg med en rørelegger for å hindre at man bidrar til å ytterligere tette avløpet. I verste fall kan du risikere å gjøre vondt verre med egen innsats.

Uansett om det gjelder tett do, tette rør eller sluk – vi i Rørleggervakta hjelper deg. Vurderer du en totalrenovering (bad) har vi også mulighet til å bistå.