Frosne vannrør opplever du på områder som er mer utsatt for trekk og kulde, særlig når rørene ligger utenpå konstruksjonen. Det er heldigvis flere smarte grep du kan ta for å unngå frostskader i huset eller på hytta.
Hvordan oppstår skadene?
En frostskade oppstår når vannet i røret fryser, og røret utvider seg. Aller mest utsatt er kobberrør, og boliger som er 30 år eller eldre.
Når isen på innsiden av røret fryser, vil røret utvide seg og det kan oppstå sprekker. Når vannet så tiner, er vannskaden et faktum. De aller fleste oppdager frostskaden nettopp slik – når det er for sent å rette opp feilen og skaden kan føre til å koste flere tusentalls kroner.
Temperatur er avgjørende for å unngå frostkader
Strømmen har vært dyr i perioder de siste årene. Det er nok flere som har skrudd ned temperaturen for lavt, slik at rør fryser til. Spesielt rør i vegger som er dårlig isolert er mest utsatt – for eksempel på en eldre hytte eller i kjelleren på en eldre bolig.
Gode råd er dyre når uhellet først er ute. Heldigvis kan du unngå frostskader, blant annet ved å sørge for at temperaturen inne ligger på minst 10 grader.
Alder har betydning
I eldre konstruksjoner benyttet man gjerne kobberrør, som mangler elastikk. I nyere byggeteknikk brukes rør-i-rør konstruksjoner, og disse er mer fleksible.
Eldre bygg er også dårligere isolert, og ligger røret i veggen hjelper det lite med 10 grader i kjelleren dersom det er minus 20 grader ute. Da kan røret fryse fordi boligen særlig utsatt for kulde andre steder, som på utsiden. Også at trekk i rommet kan påvirke rørene – ligger røret under en ventil kan vannet fryse inne i røret.
Forhåndsregler – ikke etterpåklokskap
Når du reiser fra hytta, steng alltid vannet med stoppekranen. Ja, du har kanskje satt på en termostat som skal holde god temperatur. Dersom strømmen går, er du derimot mer utsatt for temperaturendringer igjen. Er du borte fra hytta en lengre stund kan du risikere å oppdage alvorlige frostskader når du kommer tilbake.
5 grep for å unngå frostskader
- Kjenn egen bolig godt, og gjør deg bevisst sårbare områder. Ta grep for å sikre at utsatte rør ikke utsettes for frostskader.
- Sikre gode rutiner for å skru av vannet når du forlater hytte eller bolig. Lær dette bort til alle som benytter seg av boligen. Husk også at frostvæske i vannlåser kan hindre frost.
- Ha alltid en innetemperatur som gjør at rørene ikke fryser. Skulle strømmen forsvinne, har du forhåpentligvis fulgt steg 2 slik at vannskaden ikke blir stor.
- Aldri forsøk å tine et frossent vannrør selv, særlig ikke ved bruk av direkte ild, hårføner eller vifteovn. Dette bringer oss siste punkt.
- Kontakt en rørlegger, så hjelper vi deg enten med å begrense skadene eller å reparere et sprukket rør (også tette rør).
La oss bistå deg
Rørleggervakta kommer gjerne på en befaring av din bolig for å hjelpe med å avdekke svakheter og utbedre gamle rør. Vi i Rørleggervakta kan rør, jobber effektivt og sikrer at rørene i din bolig er godt rustet for vinteren. Kontakt oss for en befaring og profesjonell bistand.