Legionella er en bakterie du finner mange steder i vår norske natur. Den er sjelden til plage for mennesker. Når den først er det, kan den bli en betydelig helseplage. Dette gjelder kanskje spesielt om du har nedsatt immunforsvar.
Mennesker kan utvikle legionærsykdom og Pontiacfeber når de utsettes for legionella, og i noen tilfeller utvikle alvorlig sykdom. Hvordan? I private hjem ligger ofte smittekilden i dusjen. For å forstå hvordan du kan jobbe med forebygging av legionella i hjemmet må vi først innom rørsystemet i hjemmet ditt – det er blant annet dette som kan spre bakterien.
Bakterien legionella
- Legionella trives aller best i lunt, og stillestående vann. Helst i en temperatur på mellom 20-50 grader celsius. Smittefare oppstår når bakteriene får vekstbetingelser de trives med, og de får mulighet til å formere seg til et stort antall.
- Sykdomstegn på legionella kan komme i form av influensa (Pontiacfeber), som er mindre alvorlig. De mest alvorlige konsekvensene er legionærsykdom, som kan gi alvorlig lungebetennelse med høy dødelighet. Sykdommen behandles med antibiotika.
- Legionellabakterien dør når temperaturen blir høy nok, eller ved bruk av desinfeksjonsmiddel. Når det kommer til vann du skal dusje i, er 70 grader nok til å ufarliggjøre bakterien.
Konkrete grep for forebygging av legionella i hjemmet
- Vær bevisst mulige kilder for legionellabakterien. Her kan vi nevne blant annet hagevanningsutstyr, boblebad, innendørs fontene, sprayflaske brukt på planter, luftfuktere og høytrykkspylere.
- Sørg for at temperaturen i varmtvannsberederen holder 70 grader eller høyere. Er berederen skrudd av over tid, sørg for at vanntemperaturen når 70 grader før du dusjer. Visste du at dusjen sannsynligvis er den mest vanlige kilden for smitte? Kanskje en smart varmtvannsbereder er en god investering i din husholdning?
- Gjennomfør jevne spylinger av dusjhoder- og slanger. Disse kan også demonteres, slik at det kan benyttes desinfiserende midler inni for å vaske. Avløpsrens dusj er med på å fremme god hygiene i hjemmet.
- Om du har boblebad, bør du ha gode renholdsrutiner. Er boblebadet uten filter, bør det tømmes mellom hver bruk. Les godt på instruksjonene for vedlikehold på akkurat ditt boblebad.
- Sørg for at du tømmer og renser hageutstyr der du bruker vann (høytrykkspyler, hageslange), mellom hver bruk.
Grunn til bekymring?
I all hovedsak, nei. Men forebygging er alltid smart, og det kan vi i Rørleggervakta hjelpe deg med. Vi kan hjelpe deg med alt fra grunnleggende rørleggerarbeid til modernisering av enten bad- eller mer omfattende rørsystem i huset ditt. Det kan ofte være en god investering å erstatte utstyr som er veldig gammelt, og er klar for en utskiftning.
Er du usikker på om du er ekstra utsatt for smitte, eller ønsker du å sikres bedre mot legionella? Kanskje har du medlemmer i familien med nedsatt immunforsvar? Inviter oss på en uforpliktende befaring, så får du konkrete forslag som kan sikre deg og din familie bedre.