Avløpsproblemer

Avløpsvann er en fellesbetegnelse for flytende avfall. Dette kan komme fra husholdninger, industri, næringsvirksomhet og landbruk. For folk flest er det to kilder til avløpsvann å forholde seg til:

  • Gråvann: Opprinnelse fra bad-, vaske- og oppvaskvann.
  • Svartvann: Avløp fra toalett.

Kloakk benyttes ofte som en fellesbetegnelse for begge typer avløpsvann. Kloakk kan på mange måter forstås som behandlingen av avløpsvannet, og dette transporteres som regel via avløpsrør eller rørledning. Har du avløpsproblemer? Ikke alle må gå rett til skifte av rør. Vanlige utfordringer og løsninger er mange, og noen utfordringer kan du selv forebygge.

Vanlige avløpsproblemer

Tette avløp er ikke uvanlig. Et tett avløp hindrer at vannet renner gjennom røret. Fett og matrester er vanlige syndere på kjøkkenet. På badet kan oppsamling av såperester gi tette sluk – for ikke å snakke om hårrester. I toalettet skal kun dopapir og avføring. Ofte kan en tett do komme av våtservietter, sanitærbind eller andre materialer som ikke er lett oppløselige.

Vanlige løsninger på avløpsrensing

Vedlikehold av avløp er en god vane. Dette kan redusere penger brukt på rørlegger, og ikke minst holder det avløpssystemet ditt friskt.

  • Forhindre og rens: Aller helst bør du fjerne hår før det reiser ned i sluket. Hell aldri olje eller fett ned i kjøkkenvasken, og ikke bruk mer produkter i dusjen enn du faktisk trenger.
  • Rense avløpet naturlig: Start alltid med naturlige løsninger – eddik og natron er en klassiker. Natron, eller bakepulver, har en kjemisk reaksjon med eddik som virker rensende på avløp. Bruk en kopp natron og en halv kopp eddik, hell dette ned i avløpet og la det virke 30 minutter før du skyller med varmt vann. Gjerne flere liter kokende vann.
  • Sjekk sluket: Moderne sluk på baderom skal ha en egen beholder som skal fange opp avfall. Sjekk om dette gjelder deg, og om den må renses. Avløpet begynner kanskje å lukte – da kan du sjekke dette og åpne tett sluk selv.

Fagfolk til jobben

Enkelte ganger er problemet større, som at toalettets sisterne fylles ikke. Om uhellet er ute, og Google ikke kan løse problemet ditt – da kan det være tid for en rørlegger. I Rørleggervakta er vi raske på problemsøking, og hjelper deg på en effektiv måte. Vi kan blant annet:

  1. Gjennomføre en høytrykksspyling av rør, dersom det er nødvendig.
    Dette kan være en god løsning for mange, dersom de ikke har gjennomført dette på lenge.
  2. Utføre feilsøking, via TV- inspeksjon av rør. Dette er effektivt når du er usikker på hvor problemet egentlig ligger.
  3. Modernisering av baderom. Vi hjelper deg med å vurdere hva kan man gjøre selv på badet, og hva du bør overlate til fagfolk.
  4. Alt av reparasjoner. Vi hjelper deg med planlagt arbeid og akutte situasjoner.
    Du kan lese mer om våre tjenester på nettsidene våre, eller kontakte oss på telefon 23 12 65 50.

Et siste tips

Bruk alltid fagfolk dersom du er usikker. Når det er problemer med avløp og kloakk kan det gi noen uheldige ringvirkninger. Vi driver ikke med profesjonell skadedyrbekjempelse, men vi har sett litt av hvert. Får vann renne uhindret lenge, kan skadene og problemene bli store. Ring oss i Rørleggervakta for råd og tips, dersom du er usikker på om problemet lar seg løse enkelt på egen hånd.